KunstRaam 2010: Spirits of Kathmandu

van vrijdag 17 december tot vrijdag 4 februari in KunstRaam

 

LUMBINI BUDHIST THANKA PAINTING SCHOOL: heeft traditionele Thanka’s opgestuurd. Deze school en winkel gelegen in het prachtige centrum van Katmandu: Basantpur Durbar plein, heeft een groep professionele Thanka schilders in dienst. Thanka’s zijn Boeddhistische schilderijen gemaakt op special geprepareerd doek, voorstellende goden, religieuze afbeeldingen en mandala’s. De school levert een hoge kwaliteit Thanka’s, met gedegen vakmanschap, prachtige pigmenten en bladgoud vervaardigt door boeddhistische leken, vaak kastenloze Nepalezen. De Thanka school heeft hoge sociale waarden en ondersteunen het boeddhisme en de Heysay Choeling Gumba (een klooster). Een deel van de opbrengst van de verkoop gaat daar naartoe.

 

 

 

 

 

MARISKA MALLEE: De schilderijen van Mariska zijn geïnspireerd door een reis naar Nepal, Boeddhisme, de stroom van verandering, de aarde en haar seizoenen, de kleur en zijn energie.

Kleurrijke toetsen van de mandala’s geven de toeschouwer een beeld van energie en de constante veranderingen in het bestaan en het universum. Het symbool van de akker en de seizoenen, waarin gezaaid en geoogst kan worden, zijn haar thema. De westerse combinatie van moderne kunst en de traditionele mandala laten de kracht zien, die van de cirkel en de mandala uitgaat.

 

 

Paul Rüpp: In Nepal is Paul geïnspireerd geraakt door de vele rituelen die het land kenmerken. 

‘Het gaat erom de wijsheid van ons diepste wezen te ontdekken.’

Op zijn eigen wijze laat Paul zien hoe Boeddhisten en Hindi harmonieus met elkaar omgaan. Het dagelijkse leven heeft hij als ritueel ervaren en met het fototoestel vastgelegd. 

In KunstRaam zijn foto’s te zien van diverse spirituele uitingen in Nepal. Naast de serie foto’s laat Paul zijn werk op beeldscherm zien. Het is een Artwork van ongeveer 17 minuten geworden over rituelen in Nepal.