Page
Menu
News
U bent hier:   Home > KunstRaam 2010: Spirits of Kathmandu > Salah hithani: Kunstenaars uit Irak

Salah hithani: Kunstenaars uit Irak

Van vrijdag 8 januari tot vrijdag 5 februari 2010 zijn er in KunstRaam werken te zien van 6 verschillende Irakese kunstenaars. Het idee kwam van Salah Hithani die in de loop der jaren kunstwerken van zijn in het buitenland werkende landgenoten verzameld.


Salah is geboren in de streek van Irak, bekend als het oude Babylon. Hij woont met zijn vrouw en drie zonen in Voorburg. Zijn familie woont en werkt nog in Irak.
Salah heeft oud Arabische talen gestudeerd en gaat enkele maanden per jaar naar Dubai, Jemen en Syrië om onderzoek te doen naar oude geschriften en talen, waaronder het spijkerschrift.


Dit onderzoek naar de oud Arabische taal en het schrift vindt je terug in zijn kunst, die je misschien het best geschilderde etsen kan noemen. Het papier of hout, waarop hij werkt, verdwijnt onder een aantal lagen verf, tegellijm, en Gesso. In Dubai werkt en exposeert Salah al enkele jaren als succesvol kunstenaar.

 

De andere kunstenaars zijn:
Ayad Abas (1953 – Bagdad) uit een familie van kunstenaars, archeologen, architecten en politici. Werkte voor 25 jaar in de petroleumindustrie. Had vanaf 2005 met zijn leraar Salah Hithani enkele exposities in Bahrein, Canada, USA, Jordanië, Saudi Arabia.
Baldin (Kurdistan) heeft geëxposeerd in Venetië Biënnale met een installatie “Castle City of Dimdim”.
Hij is verbonden met het immense universum. Hij laat zich transporteren naar het onbekende, als een schipbreukeling in de ruimte, waar het verlies wordt gevoeld, laat hij zich inspireren door de verandering van seizoenen, een zonsondergang, maar ook door de grijze daken van Utrecht of de Toscaanse heuvels.
Jafer Tauon (1963 – Al-bsra, Irak) woont in Zweden en is afgestudeerd aan de Kunstacademie in Bagdad Irak. Hij exposeerde vanaf 1982 in Irak en vanaf 1995 in Zweden. Oassim's werk gaat over de liefde voor een persoon, een gedachte, een plek of een land. De eeuwige strijd tussen oorlog, haat, lelijkheid en slechtheid en hun tegenpolen vrede, liefde, goedheid en schoonheid.
Karani (1954 – Irak) heeft in Italië, Spanje en in Nederland aan kunstacademies gestudeerd. Hij leeft en werkt tussen Irak en Nederland. Hij is nu een kunstleraar op een kunstacademie in Irak. In veel landen heeft hij exposities.
Qassim Alsaedy (1949 –Bagdad) studeerde van 1969 tot 1973 schilderkunst aan de Academie voor Schone Kunsten in Bagdad.
Qassim is een veelzijdige kunstenaar die naast schilderijen, installaties en werken op papier maakt. Qassim’s werk mag zich verheugen op een internationale schare van bewonderaars, liefhebbers en verzamelaars en werd de laatste jaren in diverse galeries en musea in de wereld getoond. Hij heeft geëxposeerd op talloze solo- en groepsexposities in: Irak, Libanon, Syrië, Jemen, Libië, Frankrijk, Nederland, Duitsland, België, de Verenigde Arabische Emiraten, Italië en Zweden. Qassim is lid van verschillende kunstenaarsorganisaties waaronder ISOA in Irak; Aiap in Frankrijk, BEEK, GSA en Kunstliefde in Nederland. Hij was docent kunstonderwijs in Irak, Libië en Nederland. In 2002 won hij de Kirkhofprijs.
Yousif Abadi is in 1954 geboren in Irak. Hij studeerde er en had er ook enkele exposities. In 1976 ging hij naar Italië waar hij studeerde aan de Academia di Belle Arti van Perugia en Florence. In 1981 verhuisde hij naar Nederland en volgde hier de Rietveld-academie.

 

De opening is zaterdag 16 januari om 15.00 uur Salah Hithani heet u van harte welkom. U vindt galerie KunstRaam in de Wielemakersslop 3, Voorburg, zijstraat (voetgangersgebied) tussen Herenstraat en de Parkweg.
Openingstijden etalage: 24 uur (verlichting aan tussen 8.00 en 23.00 uur)
Openingstijden galerie: www.kunstraam.info
 
De inrichting

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
De opening


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
'Licht en Verlichting'

Vanaf vrijdag 11 december 2009 tot 14 januari 2010 in de etalage van galerie KunstRaam is te zien. Deelnemers zijn: de Lumbini Buddhist Thanka Painting School met tien traditionele Thanka’s. Vera Zegerman: Lichtobjecten, keramiek. Mariska Mallee: Mandala-schilderijen geïnspireerd door een reis naar Nepal.

Een van de deelnemers de Lumbini Buddhist Thanka Painting School toont tien traditionele Thanka’s. De school met zijn winkel zijn gelegen in het historische centrum van Katmandu: Basantpur Durbar plein en heeft een groep professionele Thanka schilders in dienst. Thanka’s zijn Boeddhistische schilderijen ,ebruikt voor religieuze doeleinden en geschilderd op special geprepareerd doek. De voorstellingen zijn vaak Buddha, goden en mandala’s.
De Thanka school heeft hoge sociale waarden en ondersteunt het boeddhisme en de Heysay Choeling Gumba (een klooster), de schilders zijn vaak kastenloze Nepalesen. Een deel van de opbrengst van de verkoop gaat naar het klooster voor opleiding van kansarmen. De school levert een hoge kwaliteit Thanka’s. Geschilderd met vakmanschap, prachtige pigmenten en bladgoud. De Thanka’s worden geleverd aan tempels, kloosters, Boeddhistische volgelingen en toeristen. In KunstRaam toont ze traditioneel Nepalees en op westerse manier ingelijst. Daarnaast vind je de lichtopbjecten van Vera Zegerman.
Licht en warmte zijn voor haar altijd heel belangrijk geweest en in de Hollandse winters is dat niet zo vanzelfsprekend. Zij exposeert beelden (keramiek) met lampen erin en met rijstpapier beplakte schemerlampen en probeert zo de kou en het donker te verdrijven in de korte dagen voor Kerst. Het KunstRaam gaat ervan stralen!
De schilderijen van Mariska Mallee zijn geïnspireerd door een reis naar Nepal, Boeddhisme, de stroom en verandering, de aarde en haar seizoenen, kleuren en energie.
De kleurrijke toetsen van de meter grote mandala’s geven de toeschouwer een beeld van energie en de constante veranderingen in het leven. Het symbool van de akker en de seizoenen, waarin gezaaid en geoogst kan worden, zijn het thema. Deze westerse combinatie van moderne kunst en de traditionele mandala, die ook op deze tentoonstelling van de Lumbini Buddhist Thanka Painting School, Kathmandu, Nepal te zien zijn, geven inzicht in de kracht die van de cirkel en de mandala uitgaat. Tijdens de tentoonstelling, ook Kerstavond/Kaarsjesavond geopend, is er informatie over de Mandala’s en de Thanka’s.
De opening is zaterdag 12 december om 14.00 uur Vera Zegerman en Mariska Mallee heten u van harte welkom. U vindt galerie KunstRaam in de Wielemakersslop 3, Voorburg, zijstraat (voetgangersgebied) tussen Herenstraat en de Parkweg.
Openingstijden etalage: 24 uur (verlichting aan tussen 8.00 en 23.00 uur)
Openingstijden galerie: www.kunstraam.info

De inrichting

Vera Zegerman met haar objecten.
Het ophangen van de Thanka's uit Nepal.


Mariska's eigen werk.
Thanka's van de Lumbini Buddhist Thanka Painting School.


Mariska Mallee: Zomer-, herfst-, winter- en lente akkers Vierluik. 40 cm x 40 cm.


Mariska Mallee: Lente akker 100 cm x 100 cm, acryl.


Mariska Mallee: Winter akker 100 cm x 100 cm, acryl


Mariska Mallee: Herfst akker 100 cm x 100 cm, acryl.


Mariska Mallee: Zomer akker 100 cm x 100 cm, acryl.

De opening


Kaarsjesavond 24 december 2009

Het is een geslaagde avond geweest.

« prev  |   top  |   next »
Page
Menu
News
Page
Menu
News

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Login